Har du også en svaghed for de livlige bobler og den sprødfriske smag i et velafkølet glas mousserende vin? Så er du bestemt ikke alene. Mousserende vine af alle slags vinder stadig større popularitet verden over. Men hvad er egentlig hemmeligheden bag de lækre bobler?
Hvad er mousserende vin?
Mousserende vin er en samlebetegnelse for vintyper, der har gennemgået en sekundær gæringsproces. Det giver vinen et naturligt kuldioxidtryk og de karakteristiske bobler. De mest kendte mousserende vine er champagne, cava, prosecco, crémant og sekt – men der findes utallige spændende lokale varianter over hele kloden.
Kongen af dem alle – Champagne
Når man siger mousserende vin, er champagne nok den første, de fleste tænker på. Og med rette – champagnen fra Champagne-regionen i Frankrig regnes for den ypperste og mest eksklusive af slagsen.
Champagnen får sin unikke smag og mousse (French for “skum”) via den tidskrævende og omstændelige “méthode traditionnelle”. Her sker den anden gæring i den samme flaske som vinen ender med at blive solgt i. Processen er både kompliceret, dyr og kræver stor tålmodighed fra vinmagerne.
Cava – spansk festglæde
Mens champagnen er denærværdige franskmand, kan man kalde cavaen for dens mere livsduelige fætter fra Spanien. Cavaen fremstilles på samme traditionelle metode som champagnen, men er ofte lidt mere robust i stilen og overkommelig i prisen.
De dominerende druesorter i de spanske cavaer er Macabeu, Parellada og Xarel·lo. Fælles for disse druer er deres forfriskende syreindhold som giver cavaerne en dejlig sprød mousse og frugtagtig aroma. Flere cavaer bærer også et let ristet præg fra den lange fadlagring.
Prosecco – Italiens bobleglæde
En anden meget populær type mousserende vin er den italienske prosecco. Prosecco laves hovedsageligt i Veneto-regionen af den lokale Glera-drue.
Til forskel fra den mere krævende champagnemetode foregår den anden gæring i prosecco dog ikke i flasken, men i store tanke (calledCarmatometoden). Det gør proseccoerne lettere og mere frugtagtige i stilen med en frisk og blomstrende aroma af æbler, fersken og citrus.
Mousserende vin til enhver lejlighed
Hvad enten du foretrækker de ældre, fademadurerede champagner, tørre og sprøde cavaer eller de mundrette, letdrukne proseccoer er der en mousserende vin for enhver smag og lejlighed.
De liflige bobler og den højtsyrede friskhed gør de mousserende vine perfekte som appetitvækkere til forretter og lette retter som fisk og skaldyr. Men de fungerer også glimrende i temmelig enhver festlig sammenkomst – som den oplagte drink til fødselsdage, nytår, bryllupper og andre celebrationer. Bare den sprødfriske lyd af den sprudlende bobler har noget særligt over sig!
Så pop en flaske mousserende og nyd alle de dejlige bobler. Santé!
Ofte stillede spørgsmål om mousserende vin
Hvad er forskellen på mousserende vin og champagne?
Champagne er en specifik type mousserende vin, der kun må komme fra Champagne-regionen i Frankrig. Alle andre mousserende vine fra andre områder kaldes blot “mousserende vin”.
Hvorfor er champagne dyrere end andre mousserende vine?
Champagne fremstilles efter den arbejdskrævende “méthode traditionnelle”, hvor den anden gæring sker i selve flasken. Det gør produktionen meget dyr og tidskrævende. Derudover har vingårdene i Champagne markant højere driftsomkostninger.
Hvilken temperatur skal mousserende vin serveres ved?
De fleste mousserende vine nydes bedst ved 6-10°C. For kold temperatur dæmper aromaerne, for varm gør drinken for skarp.
Hvor længe kan man gemme åbne flasker mousserende vin?
Ikke så længe. Efter åbningen går boblerne hurtigt tabt og smagen forringes. En åben flaske bør drikkes indenfor 2-3 dage.
Er mousserende vin kun til festlige lejligheder?
Nej, de spritsede bobler og forfriskende syreindhold gør mousserende vine velegnede til lette retter som fisk, skaldyr, salater, ost m.m. De fungerer glimrende som appetitvække eller blot en hyggelig drink.
Er prosecco sundere end andre mousserende vine?
Prosecco har et lavt alkoholindhold på omkring 11% og et lavt kalorieindhold takket være den korte gæringsproces. Men alle typer mousserende vine drikkes med måde.