Den perfekte temperatur for rødvin – Serveringstemperatur

Har du også oplevet at servere en flot rødvin, bare for at indse at temperaturen ikke helt var optimal? For varm, og vinen kan smage flad og alkoholisk. For kold, og de rige aromaer lukker sig inde. At finde den gyldne middelvej kan være en kunst i sig selv.

Hvilken temperatur skal rødvin serveres ved?

Den ideelle serveringstemperatur for de fleste rødvine er omkring 16-18°C. Dette temperaturinterval vil passe til mainstream rødvine som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah/Shiraz, Tempranillo, Sangiovese og de fleste Bordeaux- og Rhône-vine. Ved denne temperatur kommer vinenes aroma, smagsnuancer og tanninstruktur bedst til udtryk uden at vinen føles for varm eller kold i munden. 16-18°C er derfor et godt udgangspunkt, hvis man er i tvivl om den præcise serveringstemperatur for en bestemt rødvin.

Rødvine fra Bordeaux, Bourgogne, Rhône, Toscana

Som tommelfingerregel bør de fleste rødvine fra Bordeaux, Bourgogne, Rhône, Toscana etc. serveres ved stuetemperatur, omkring 16-18°C.

Beaujolais, Pinot Noir, Cabernet Franc

Lette, frugtige rødvine som Beaujolais, Pinot Noir og umodne Cabernet Franc kan med fordel serveres en anelse køligere ved 14-16°C.

Kraftige rødvine som Baroloer, Brunelloer og Carbernet Sauvignon

Kraftige, modne rødvine som Baroloer, Brunelloer og californiske Cabernet Sauvignon kan derimod nydes lidt lunere ved 18-20°C.

Tips til at ramme den perfekte temperatur på rødvinen

  • Planlæg gerne lidt i forvejen for at give eventuelt for varme eller kolde flasker tid til at nå den rette temperatur.
  • Sæt varme flasker i køleren eller i en isspand med koldt vand et par timer inden servering.
  • Lad kølige flasker stå ved stuetemperatur i 30-60 minutter før servering.
  • Overvej en vinkøler til mere præcis temperaturkontrol, hvis du er vinentusiast.

Som med de fleste ting inden for vin, er det sidste en smagssag. Eksperimenter lidt og find den temperatur, som bringer de aromaer og smagsnoter frem, som du bedst kan lide.

Håber du har fået nogle nyttige tips til at nyde din rødvin ved helt perfekt serveringstemperatur. Har du yderligere spørgsmål eller oplevelser at dele, så smid endelig en kommentar herunder. På gensyn!

Photo of author

Lucas Pedersen

Lucas Pedersen, gutten bag Rosévin.dk, er helt tosset med vin - især den rosé slags. Han startede sit site for sjov, fordi han bare ikke kunne få nok af det gode dråbe. Lucas ved, hvad der er op og ned i en vinmark, og deler gladeligt ud af tips og tricks, så du også kan blive lidt af en vin-haj. Rosévin.dk er hans lille hjørne på nettet, hvor han sludrer om alt fra de lette sommervine til de mere seriøse flasker. Ingen snobberi her, bare god stemning og masser af viden, serveret på en let og forståelig måde.

Skriv en kommentar