For vinentusiaster er der næsten intet bedre end at nyde en virkelig gammel og vellagret vin. Men hvor gammel kan en vin egentlig blive, før den mister sin drikkelighed? Lad os dykke ned i det spændende spørgsmål om vinens maksimale alder.
Hvor gammel vin kan man drikke?
Det korte svar er, at det afhænger helt af vintypen. Nogle vine kan nydes efter 20 år eller mere på flaske, mens andre vil toppe efter bare 3-5 år. Her er nogle retningslinjer:
Robuste rødvine holder længst
De mest lagringskraftige vine er generelt de kraftige og tanninrige rødvine. Eksempler er Bordeaux, Barolo, Rioja og Cabernet Sauvignon fra varme egne. Deres strukturer og høje syreniveau gør dem perfekte til mange års lagring.
Hvide vine fra de bedste årgange kan også ældes
Førsteklasses hvide vine fra fremragende årgange kan sagtens holde sig 10-15 år fra høståret. Tænk topkvalitet Riesling, Chardonnay og Sauternes-vine.
Årgangens kvalitet er afgørende
En vin kan kun ældes optimalt, hvis den stammer fra en særligt god årgang med perfekt modne druer. De anerkendte vineksperter kan guide dig til de fremragende årgange for enhver vinregion.
Korrekt opbevaring er et must
Uanset hvor gammel en vin kan blive, så er korrekt opbevaring altafgørende. Stabil temperatur omkring 12-14°C, høj luftfugtighed, mørke og ingen rystelser er ideelt for langtidslagring.
Min bedste oplevelse med gammel vin
Min personligt mest mindeværdige oplevelse med en gammel vin var en 1961 Château Margaux. Den var virkelig tæt på at være for gammel, men åbnede sig fantastisk i glasset og gav en aldeles unik smagsoplevelse af trøfler, cedertræ, solbær og kalvekød. En sand tid-rejse!
Hvornår er tiden inde til at nyde de gemte skatte? Min anbefaling er at være tålmodig, men ikke vente for længe. De ældre vine kan pludselig gå ned ad bakke, så det er en balancegang. Følg vinens udvikling tæt ved fx at smage på en flaske fra samme kasse/årgang år for år.
Hvad er dine bedste oplevelser med gamle vine? Del dine vinminder i kommentarfeltet nedenfor!