Har du også oplevet at åbne en god flaske rødvin, men ikke fået drukket den færdig? Så ved du, at rødvin desværre ikke holder sig frisk særlig længe, når den først er åbnet. Men hvor længe holder den egentlig, og hvordan kan du forlænge dens holdbarhed? Rosévin.dk guider dig igennem det hele!
Hvad sker der, når rødvinen bliver åbnet? Når du åbner en flaske rødvin, begynder vinen at oxidere. Det skyldes, at den kommer i kontakt med ilt fra den omgivende luft. Oxidationen accelererer og fremskynder den naturlige aldring af vinen.
Hvor længe holder åbnet rødvin?
De fleste eksperter anbefaler at drikke rødvinen indenfor 3-5 dage efter åbning for at bevare mest mulig af dens smag og aroma. Dog afhænger den nøjagtige holdbarhed af flere faktorer:
- Vintype: Kraftige, tanninholdige rødvine som Cabernet Sauvignon og Malbec holder sig generelt længere end lette rødvine som Pinot Noir.
- Alkoholprocent: Jo højere alkoholprocent, jo længere holder vinen.
- Sukkerindhold: Søde, dessertlignende rødvine som portvin holder sig længere end tørre vine.
- Opbevaringsbetingelser: Hold den åbnede flaske tæt tillukket og opbevaret koldt – allerhelst på køleskab. Reducer dermed oxidationen mest muligt.
5 nemme tricks til at holde din rødvin frisk længere
- Brug en vakuumprop til at fjerne al luft fra flasken og forsinke oxidationen.
- Overfør resten af vinen til en mindre flaske og fyld den helt op, så der er mindre luft til at ødelægge vinen.
- Tilsæt nogle få dråber rødvinseddike til vinen – den ekstra syre virker konserverende.
- Tilsæt en solid iskugle lavet af frosset rødvin til din åbnede flaske – isterninger udvander vinen.
- Brug en vinpumpe/vinsaver til at fjerne luft fra flasken før genluk.
Så næste gang du ikke får drukket hele flasken færdig, så prøv et af denemme tricks! Held og lykke med at forlænge din rødvins levetid.
Har du selv gode fif til at holde rødvinen frisk? Del dem gerne i kommentarerne! Og del endelig denne guide, hvis du kender andre vinnydere, der kan have glæde af den.